Nemzeti Személyszállítási Intelligens Közlekedési Rendszerek Platform

Megkezdődhet a V4 Smart Platform kialakítása

2017. július 1. és 2018. június 30. között kerül sor Magyarország ötödik elnökségére a Visegrádi Csoportban. Az 1991-es megalakulása óta a kölcsönös bizalomra, a rugalmasságra, és a közös hagyományokra, értékekre, érdekekre épülő visegrádi együttműködés jelentősége a közelmúltban tovább nőtt.

Az elmúlt 26 évben a V4 tevékenyen képviselte regionális érdekeinket, 2004 óta az Európai Unióban is, miközben a térség hozzájárult az egész kontinens jólétéhez és stabilitásához gazdasági teljesítménye, az összeköttetések fejlesztésére irányuló tevékenysége, a szomszédos Nyugat-Balkán és Keleti Partnerség térségnek nyújtott támogatása révén, valamint azzal a felelős hozzáállásával, melyet az Európát sújtó példátlan migrációs válság során tanúsított. A Visegrádi Csoport továbbra is olyan, a stabilitást és a növekedést képviselő európai tényező, melynek legitim törekvése érdemben, egyenlő partnerként hozzájárulni az EU jövőjéről szóló párbeszédhez” – olvasható a V4 Connects Elnökségi Programban.

A V4 Elnökségi Program „Digitális Visegrád” fejezete kitér a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. és V4-es partnerei által kialakítandó „V4 Smart Platform” kezdeményezésre, amelynek célja a visegrádi tagországokban közösen bevezethető, egységesen átjárható, a lakosság kényelmét és a közigazgatást segítő elektronikus szolgáltatások megvalósítása. E szolgáltatásokat támogató keretrendszerként a platform elősegítené a lakosságok igényeinek kiszolgálását, a határokon átívelő egységes digitális tér kölcsönösség elvén alapuló kialakításával.

A V4 Connects Elnökségi Programmal egy időben megjelent a 1396/2017. (VI. 28.) Korm. határozat „a Visegrádi Csoport 2017–2018. évi magyar elnökségének előkészítéséről és lebonyolításáról.