Nemzeti Személyszállítási Intelligens Közlekedési Rendszerek Platform

Lendületben az okos város fejlesztések

Nem csak a városokban élők, hanem az egész bolygó jövőjét meghatározza, milyen módon használják ki a nagyvárosok az infokommunikációs technológiák kínálta lehetőségeket. Az okos város viszont nem csak egy szemléletmód, hanem egy annak megfelelő működési gyakorlat is – hangzott el az Infotér e témában rendezett konferenciáján.

Az okos város fejlesztések célja, hogy az új, komplex technológiákat felhasználva fenntarthatóan növeljék a közszolgáltatások minőségét, hozzájáruljanak a gazdasági növekedéshez és javítsák a városi élet minőségét. Ezekről a megoldásokról folytattak párbeszédet a politikai és a gazdasági élet szereplői, illetve civil szakemberek az Infotér által május 5-én megrendezett, „A városfejlesztés új útjai – Okos Város Konferencia” című rendezvényén. A hatékony okos város koncepció a város működtetésének komplex megközelítésén alapul, és integráltan kezeli a különféle területeket a közlekedéstől kezdve az egészségügyi szolgáltatásokon át a turizmusig. A fejlesztésben és a működtetésben együtt kell működnie a központi és a helyi közigazgatásnak, a piaci szereplőknek és nem utolsósorban a lakosságnak.

Az állam részéről számos különféle támogatás és ösztönzés érhető el okos városok kialakítására – hangsúlyozta a konferencián Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár. Így például központi technológiai és szolgáltatási platformokat hoznak lére, például központi fizetési és elszámolási rendszerhez vagy térinformatikai rendszerhez. Ennek legfőbb előnye, hogy szükségtelenné teszi a széttagolt, párhuzamosan futó fejlesztéseket. Ami pedig a pénzügyi forrásokat illeti, a tágan értelmezhető okos város fejlesztési projektekre a jelenlegi EU-s költségvetési ciklusban több mint 1200 milliárd forint áll rendelkezésre.

Fontos tényező, hogy a Lechner Tudásközpont megalakulásával olyan szervezeti és tudásplatform jött létre, amely szakmailag tudja támogatni az okos város projekteket. Kulcsár Sándor, a központ vezetője elmondta, hogy már folyik a szabályozási környezet átalakítása, és munkaanyagként elkészült az Okos Város Fejlesztési Terv is. Emellett egy stratégiai keretrendszert is felállítottak, amelyben a városértékelési és monitoring mechanizmusoktól kezdve a konkrét metodikai javaslatokon át mintegy 300 megvalósult projekt bemutatásáig szerepelnek információk, amelyek sorvezetőként szolgálhatnak minden fejlesztés tervezése és megvalósítása során.

Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár

Forrás: itbusiness.hu